top of page
Eco Auto team

Prieskum - jazdiť elektromobilom je lacnejšie


Kúpa elektromobilu je zatiaľ stále nákladnejšia v porovnaní s klasickými autami so spaľovacím motorom, pri porovnaní vozidiel rovnakej veľkosti a vlastností. Naopak nabíjateľné autá sú často značne lacnejšie v prepočte na prejdené kilometre.

Novo zverejnená štúdia, ktorú uskutočnil Michal Sivak a Brandon Schoettle z University of Michigan Transportation Research Institute, zmerala tieto rozdiely porovnávajúc rozhodujúcu hodnotu pre cenu na jeden prejdený kilometer medzi elektrickým a benzínovým autom v rôznych štátoch USA. Využili pri tom údaje cien elektriny z októbra a cien benzínu z decembra v každom štáte.

Štúdia vyvodila že priemerné vozidlo v USA so spaľovacím motorom by malo mať spotrebu 4,9l/100km, aby bolo na úrovni spotreby nabíjacieho auta. Avšak takúto kombinovanú spotrebu v súčasnosti dosahuje Iba jedno vozidlo bez nabíjačky a to Hyundai Ioniq Blue Hybrid. Čísla veľmi závisia od štátu. Napríklad na Havaji, kde vychádza elektrické aj palivové auto drahšie ako národný priemer, rozhodujúca hodnota pre palivové auto bola iba 8,3l /100km. Je to stále ďaleko nad priemernou spotrebou v USA ktorá je niekde na úrovni 11,3l/100km, podľa údajov z rôznych správ rovnakej inštitúcie z rokov 2014-2017. Naopak, v štáte Washington, by palivové vozidlo muselo mať spotrebu 3,1l/100km aby bolo cenovo také lacné ako elektrické auto. Takúto spotrebu však dnes žiadne predávané vozidlo nedosahuje.

Vychádza, že v USA benzínové auto stojí 2,3-krát viac na prevádzku pre rovnaký počet kilometrov ako elektrické auto. Najmenší rozdiel je na Havaji, kde náklady na benzínové auto sú 1,4-krát vyššie v porovnaní s elektrickým. Nasledujú štáty: New Hampshire, Connecticut, Rhode Island a Massachusetts. Najväčší rozdiel je vo Washingtone kde prevádzka auta so spaľovacím motorom stojí až 3,6-krát viac oproti elektrickému. Nasledujú: Oregon, Idaho, Louisiana a Utah. Príčinou týchto rozdielov medzi štátmi sú rôzne podmienky. Napríklad California, kde je v súčasnosti predaných takmer polovica nabíjacích áut v rámci USA, je niekde uprostred rebríčku pretože je tu vysoko zdanený benzín ale elektrina tu má tiež vysoké sadzby. Washington má výnimočne lacnú elektrinu. Spotrebitelia v istých oblastiach štátu platia len okolo 3-4 centoy za Kwh, oproti národnému priemeru ktorý je na úrovni okolo 12 centov za Kwh. Zatiaľ čo rozdiel medzi najviac a najmenej drahým benzínom v krajine bol takmer 1,5-násobný, medzi najdrahšou a najlacnejšou hodnotou elektriny bol až 3,0-násobný. Podľa údajov NHTSA, v priemere každé ľahké úžitkové vozidlo prešlo v minulom roku v USA priemerne 18 415,7 kilometrov. Zo skoršej štúdie vyplýva že priemerné osobné vozidlo v USA má spotrebu 11,3l/100km a priemerné elektrické vozidlo 20,5 kilowatthodín na 100 km.

Zdroj: green car report

50 zobrazení0 komentářů

Kommentarer


bottom of page